Sažetak radnih aktivnosti tijekom 2020. i početka 2021. godine

Ovdje donosimo pregled svih završenih aktivnosti projekta tijekom 2020. i početka 2021. godine.

Tijekom rujna 2020. obavljen je podvodni terenski pregled područja Kopilice-Pantan u blizini Trogira te nekoliko lokacija unutar Kaštelanskog zaljeva. Cilj terenskog pregleda bio je utvrditi prisutnost srednjopaleolitičkih kamenih artefakata na tom prostoru, s obzirom da je u prijašnjim godinama na tom prostoru istraživeno jedno drugo potopljeno srednjopaleolitičko nalazište, Kaštel Štafilić-Resnik. Uz podvodno rekognosciranje odrađeno je i snimanje Kaštelanskog zaljeva višesnopnim i bočnim sonarom u svrhu rekonstrukcije izgleda obale tijekom kasnog pleistocena, ovisno o razini mora u pojedinim periodima.

Ekipa ronilaca u blizini Trogira, rujan 2020.

U listopadu 2020. održali smo prvi sastanak projekta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je dogovoren redoslijed aktivnosti za ostatak prve godine projekta.

Sastanak projekta na Odsjeku za arheologiju FFZG u listopadu 2020.

Projekt je predstavljen znanstvenoj zajednici na skupu 8th International Scientific Conference Methodology & Archaeometry – MetArh, održanoj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 3. i 4. prosinca 2020.

Knjiga sažetaka znanstvenog skupa.

U siječnju 2020. godine odabrali smo uzorke kostiju za radiokarbonsko datiranje s nalazišta Vindija i Mujina pećina. Radiokarbonsko datiranje izvršit će se na Institutu Ruđer Bošković (u suradnji sa Sveučilištem u Georgiji) te na Sveučilištu u Oxfordu.

Odabir uzoraka s Andrejom Sironić u Institutu Ruđer Bošković.