Terenske aktivnosti projekta – jesen 2021.

Tijekom rujna i listopada 2021. u sklopu projektnih aktivnosti provedeno je nekoliko terenskih istraživanja i uzorkovanja.

Mujina pećina

U rujnu je provedeno prikupljanje uzoraka na nalazištu Mujina pećina. Uzorci su prikupljeni u svrhu ekstrakcije DNK iz sedimenata, suvremene metode koja ima potencijal upotpuniti sliku prisutnosti životinjskih vrsta i ljudi u arheološkim slojevima. Ekstrakcija DNK iz sedimenta provodi se u suradnji s projektom dr. Rona Pinhasija sa Sveučilišta u Beču. Tijekom uzorkovanja ekipu je posjetio novinar Večernjeg lista u svrhu izrade posebnog priloga o arheologiji neandertalaca.

Ulaz u Mujinu pećinu.
Uzorkovanje sedimenata iz profila za DNK.

Velika pećina u Kličevici

Nadalje, u listopadu je u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar provedeno sustavno iskopavanje i uzorkovanje nalazišta Velika pećina u Kličevici. Nalazište se sustavno istražuje u prekidima od 2006. godine. Ove sezone cilj istraživanja je bio dovršavanje sondi u ulaznom dijelu pećine, u kojem se nalazi najbolje očuvani stratigrafski slijed slojeva. Tijekom iskopavanja prikupljeni su i uzorci sedimenta za datiranje metodom optički stimulirane luminiscencije (OSL) te za ekstrakciju DNK radi dobivanja podataka od fauni i paleookolišnim uvjetima. Tijekom iskopavanja pronađen je niz koštanih i kamenih nalaza, a među potonjima ima i dodatno obrađenih oruđa.

Litičko oruđe in situ.

Dodatne informacije o ovogodišnjem iskopavanju Velike pećine u Kličevici možete pogledati i na Facebook stranici Arheološkog muzeja Zadar (https://www.facebook.com/amzd.hr/posts/6398260210245878)